Sunday, January 25, 2015

Frábært

Täältä löytyy muutama muuki Inga. 

Olen uskollisesti lyhentänyt koulutehtävien deadline listaa viime päivät. Onneksi välissä ehtii tehdä muutakin, vaikka tekeminen onkin rajoittunut Akureyrin alueelle. On toisaalta hyvä tutkia, mitä kaikkea kaupunki pitää sisällään, kuunnella ihmisten juttelua kahvilassa ja koittaa bongailla tuttuja sanoja, olla vain ja antaa Akureyrin muodostua hetkelliseksi kodikseni.


Keskustasta on löytynyt lempiopiskelupaikka: kirjakaupan yhteydessä oleva Te og Kaffi. Opiskelun lomassa voi selailla sample bookkeja, juoda kahvia ja katsella keskustan menoa. Lisäksi kahvila on auki iltakymmeneen joka päivä! Opiskeluun antaa toki motivaatiota myös yliopiston ruokalan kahvilan vuorinäköalat. Vaasa on ihan jees merinäköalallaan, mutta kyllä Akureyrin yliopiston näköalat lumisille vuorille ja vuonolle on vieny mun sydämmen.

Tällä viikolla tuli tutustuttua vanhassa kaupungissa sijaitsevaan Akureyrin museoon ja lastenkirjailija Jón Sveinssonin taloon eli Nónnahusiin, joka on rakennettu vuonna 1850. Museo on pieni mutta vierailun arvoinen, näyttely on sympaattinen ja sen kokoamiseen on nähty vaivaa. Valokuvien rakastajana pidin erityisesti vanhoista valokuvista, joita oli esillä runsaasti. Myös Nónnahus on pidetty suhteellisen entisellään ja vanhan ajan tunnelmaan on helppo päästä sisälle.

Vanhassa kaupungissa kun oltiin, niin piti tietysti testata se Islannin yksi tunnetuimmista jäätelökioskeista eli Brynja. Ulkomuodoltaan puotia ei uskoisi tunnetuksi, paikka on pikemminkin hyvin vaatimaton ja koristelematon kioski. Jäätelöstä tekee erikoista (ja joidenkin mielestä parempaa) se, että se on kerman sijasta tehty maitoon. Itseäni Brynjan kuuluisat jäätelöt eivät vielä saaneet vakuuttumaan. Sen sijaan kenelläkään vaihtareista ei jäänyt epäselväksi mikä jäätelö oli suomalaisen tilaama: suklaajäätelöä lakritsikastikkeella ja kookoshiutaleilla. Vankkumaton lakritsin ja salmiakin fanitukseni saa muut puistelemaan päätään yhä edelleen.

Brynja.


Lauantain kunniaksi lähdimme tutkimaan millaista on Akureyrin yölämä. Etkot löytyi tällä kertaa toisesta asuntolasta Gula Villanista, joka sijaitsee lähempänä keskustaa kuin Utsteinn. Baariin mentiin islantilaiseen tapaan ja suomalaisittain myöhään kello yhdeltä. Pósthúsbarinn oli paikallisten suosittelema yökerho, joten sinne suunnattiin katselemaan menoa.


Tänään tuli sitten luonnollisesti testattua päivän fiilikseen sopiva ravintola Hamburger Factory joka löytyy myös keskustasta. Burgeriaterian hinnaksi tuli 16euroa ja suhteessa Suomen aterioihin se oli ehkä hieman pienempi, mutta maultaan täysin kilpailukykyinen. Listalta löytyi niin monta lupaavan kuuloista burgeria testattavaksi, että paikassa on pakko vierailla vielä muutamaan otteeseen.

Tällä hetkellä Akureyrissä riehuu lumimyrsky, jonka takia lentokoneet tai bussit eivät ole liikkuneet koko päivänä mihinkään. Tuulennopeus hipoo 50km/h ja siltä se myös taas tuntuu. Iltakävelyllä tuntuu siltä, että voisi kaatua taaksepäin, eikä kaatuisi siltikään. Tuulen suuntaan on turha yrittääkään katsoa ilman asianmukaista varustusta. Puolen tunnin ulkona olon jälkeen kaikki vaatteet on ripustettu kuivumaan ja iltatee on tulilla. Saa nähdä millaisessa umpihangessa huomenna tarvotaan luennolle. 







No comments:

Post a Comment