Tuesday, May 26, 2015

Arkinen Akureyri


Sain pyynnön voisinko kirjoittaa vielä postauksen enemmän siitä, millaista on olla vaihtarina Akureyrissä. Millainen on Islannin hintataso Suomeen verrattuna, millaisia aktiviteetteja löytyy ja mitkä olivat arkirutiineja? Joten täältä tulee postaus arkisesta Akureyristä!

Asuminen:
Asuin Akureyrissä siis Utsteinissa, joka on paikallisen OAS:n eli Festan omistama opiskelija-asuntola. Akureyrissä voi Utsteininn lisäksi asua myös muutamissa Guest Houseissa, jotka majoittaa vaihtareita off-seasonina. Oma asumukseni sijaitsi melko lähellä yliopistoa, mutta hieman kaueampana keskustasta. Kävellen matka keskustaan kesti n. 25 minuuttia, mutta hätä ei ollut sen näköinen: Akureyrissa on ilmaiset bussit. Linjoja on neljä (tai oikeastaan kuusi) ja ne kulkevat yllättävänkin kattavasti joka puolelle suunnilleen kerran tunnissa. Vuokrani vaihteli 280-300euron välillä kuukaudessa. Minulla oli oma huone, vessan ja suihkun jaoin yhden hengen kanssa ja keittiön viiden muun kanssa.

Kaupat, ravintolat ja hintataso:
Kaupassakäynti sujui halviten Bónuksessa, joka vastannee kooltaan ehkä suomalaista Supermarkettia. Tästä ketjusta löytyy kaikki olennainen ja ennen kaikkea halvimmalla. Hintaero vaikkapa Netto-ketjuun oli yllättävänkin iso. Islannissa kalleinta on liha ja kana. En ostanut juuri koskaan kyseisiä tuotteita, kun kanan kilohinta saattoi kivuta 20 euroon. Myös juusto oli kallista, lähes tuplahintaista suomeen verrattuna. Yleinen hintataso on suomea hiukan korkeampi, mutta ei aivan Norjan tasoa. Valinnanvaraa ei toki ole aivan yhtä paljon ja toisinaan Akureyrin ympäröivät lumimyrskyt: tuotteet saattoivat loppua ennen uutta lähetystä. Kävin kaupassa yleensä kerran viikossa ja raahasin mukana yleensä sitten kunnolla tavaraa. Arvioisin, että viikossa ruokaan kului n. 60-70e riippuen siitä mitä nyt sitten sattui ostamaan ja lipsuiko mukaan vähän turhuuksiakin.
Ruoka kannattaa kuitenkin mieluummin ostaa kaupasta ja tehdä yliopistolle omat eväät, sillä kouluruuan hinta kampuksella oli n. 7-8e ateria. Ylioppilaskunta tarjoaa kampuksella jääkaapin ja mikron. Hintataso myös ravintoloissa oli luonnollisesti korkeampi kuin Suomessa, mutta suosittelisin silti tsekkaamaan ainakin Hamburger Faktorin ja Kung Fu Sushin. Myös Hofin brunssi (n. 23e) on erittäin hyvä. Akureyri Backpackers tarjoaa opiskelijaystävälliseen hintaan burgerin ja lohkoperunat tiistaisin 1000 kruunulla, eli n. 6 eurolla.

Arkirutiinit ja aktiviteetit:
Arkirutiinini koostuivat aika normaaleista asioista. Luentoja oli neljänä päivänä viikossa ja niiden jälkeen kävin hyödyntämässä yliopiston ilmaista kuntosalia. Kausikortti tuli hankittua Akureyrin uimalaan, joka oli yksi lempipaikoistani: ei ole parempaa tapaa rentoutua kuin istumalla pakkasilmassa hottubissa. Akureyrissä vallitsee myös erittäin hyvä kahvilakulttuuri: Suomessa en ole oikeastaan ollenkaan uskaltautunut kahville yksin, mutta asia sai muutoksen. Harva se päivä istuin koneen kanssa Te og Kaffissa, Kaffi Ilmurissa tai Bláa Kannanissa. Kavereitakin tuli usein tavattua kahvilla. Tai sitten Backpackersissa iltaisin: hostelli, mutta myös suosittu kahvila/baari.

Akureyristä löytyy tekemistä. Kaupungissa järjestettiin paljon konsertteja ja musiikkitarjontaa löytyi metallista poppiin ja klassiseen. Itse en valitettavasti ehtinyt yhteenkään konserttiin, mutta muutama vaihtari kävi useammassakin, joten oletan, että ne olivat hyviä. Akureyristä löytyy myös taidemuseo ja erittäin hyvä kirjasto. Museoita on muunkinlaisia: on historiallista ja lentokonemuseota. Akureyrin laitamilla sijaitsee myös Hliđarfjellin laskettelukeskus ja Kjarnaskogurin hiihtoladut. Vuorille voi lähteä myös haikkailemaan muuten vaan ja yöpyä muutamissa autiotuvissa (Esimerkiksi Gamlille).

Jokainen vaihtariporukka muodostaa varmasti omat juttunsa ja vuodenajatkin vaikuttavat asiaan. Minulle tärkeitä arjessa olivat Utsteinn-porukalla pitämämme familydinnerit, kahvittelut keskustassa ja uimassa käyminen. Kavereita asui myös muissa asuntoloissa, joten kaveriporukka ei rajoittunut ainoastaan omiin kämppiksiin. Aikaa tuli vietettyä isommallakin porukalla ja varmasti osa tulee olemaan elinikäisiä ystäviä.

Muutamista arkijutuista kerroin myös tässä postauksessa.

Opiskelu ja kurssit:

Keräsin Akureyristä mukaani 30 opintopistettä ja kävin yhteensä viisi kurssia. Kurssit olivat kuuden opintopisteen laajuisia. Kävin seuraavat kurssit: Deconstruction of the 20th century, Peoples and Cultures of Circumpolar North, Project Management, Icelandic language ja Icelandic history, society and culture. Pidin kursseista ja luennoitsijoista, jotka olivat aidon innostuneita aiheistaan. Luennoitsijoita oli helppo lähestyä ja he rohkaisivat itsekin tulemaan juttusille, jos on jotain kysyttävää. Luennoilla vallitsi keskusteleva ilmapiiri, eikä tuppisuuksi saanut jäädä. Itse opiskelen viestintää, joten kurssit eivät juuri edistäneet varsinaisia opintojani. Olen silti sitä mieltä, että välissä voi opiskella vähän muutakin kuin omia juttuja. Kursseilla oppi paitsi uutta kurssin aiheesta, myös uusia tapoja opiskella. Kurssien työmäärä jakautui tasaisemmin koko kurssille kuin Suomessa. Oli välitenttejä, moniosaisia ryhmätöitä ja kotitenttejä. Pidin erityisesti kotitenteistä, joissa kirjoitettiin parissa päivässä essee annetusta aiheesta. Uudet tavat opiskella laajentaa vähän näkökulmaa ylipäätään. 

Mikäli joku miettii pitäisikö lähteä vaihtoon Akureyriin, niin suosittelen todella lämpimästi. Kurssivalintamahdollisuudet eivät ole ehkä laajimmat eikä kaupunki todellakaan mikään iso. Akureyri on kuitenkin paikka, jossa vaihdostasi tulee juuri sellainen millaisen siitä itse teet. Tekemistä löytyy, jos olet itse avoin ja silloin Akureyri ja Islanti juuri yllättävät. Lisäksi yliopisto sijaitsee varmasti yhdellä kauneimmista paikoista ja henkilökunta on avointa ja auttavaista. Meidän vaihtariporukka tuli myös ainakin hyvin toimeen keskenään ja ikävä jäi montaa tyyppiä. Onneksi nyt voi alkaa suunnitella matkaa Euroopan kohteisiin kavereiden luokse. 

Akureyri sijaitsi mielestäni keskellä parhainta Islantia. Luonnon rauhaan pääsee hetkessä ja maisemat Eyjafjördurilla ovat kertakaikkisen upeat. Jostainhan sekin kertoo, että pieni ikävä jäi ja seuraava reissua Islantiin suunnittelen jo kieli pitkällä, kunhan vain saan matkarahat säästettyä. 




1 comment:

  1. Anonymous5/31/2015

    Superia, kiitos ihan mielettömän paljon tästä postauksesta! Kiva saada vinkkejä liittyen vähän kaikkiin mielessä olleisiin kysymyksiin. Uskon, että neuvoistasi on apua muillekin Akureyriin matkustusta suunnitteleville, ei siis vain vaihtareille. Toivottavasti sopeutumisesi takaisin Suomeen sujuu hyvin - ja pääset pian reissaamaan takaisin Islantiinkin! :-)

    ReplyDelete