Thursday, May 21, 2015

Fagribær - Kaunis Farmi



Islantini huipentui paria päivää ennen Akureyristä lähtöä vielä vierailuun Fagribaerin farmilla, suomeksi siis ”kauniilla farmilla”. Liftatessa tutustuimme Farmilta kotoisin olevaan Annaan, joka kutsui meidät seuraamaan lampaiden poikimisaikaa. Lampaat on islannissa vähän eri juttu kuin suomessa. Niitä on kaikkialla, kuten hevosiakin. Kuuluisat villapaidat tehdään islannin omista lampaista, jotka sietävät muita paremmin kylmää ja kosteaa, sekä tietysti tuulta. Lisäksi lampaat elävät kesät vapaina vuorilla ja toisinaan niitä paimennetaan hevosten avulla. Ah, kuinka idyllistä.



Fagribaerilta löytyi n. 400 odottavaa äitiä. Paikan isäntä rakensi kiireisenä uusia aitauksia jo poikineille lampaille. Pikku karitsoja löytyi sieltä ja täältä, mutta suurin osa oli vielä syntymättä. Voin vain kuvitella sen hulinan, kun kaikki karitsat on jaloillaan. Kaiken keskellä juoksi perheen kaksi koiraa, joista toinen näytti niin paljon itsekin karitsalta, että lampaat erehtyivät luulemaan sitä omakseen.

Vähän odottamatta päästiin myös avustamaan Annaa karitsan synnyttämisessä. Olin valmistautunut lähinnä vaan vähän paijailemaan karitsoja, mutta sainkin astetta autenttisemman farmikokemuksen, kun olin yhtäkkiä polvillani vetämässä karitsaa sorkista tähän maailmaan. Adrenaliinitilat jatkui aina iltaan asti, ennen kun en tollastakaan oo päässyt tekemään.

Anna kertoi, että meno oli vielä meidän vierailun aikaan suhteellisen rauhallista. Parin päivän päästä alkaisi synnytyspiikki ja silloin karitsoja pullahtelisi ulos joka tunti. Perheenjäsenet päivystävät vuorotellen joka yö.



Farmi oli nimensä ansainnut. Ehkä kaunein tila, mitä islannissa näin. Vuonon rannalla, vuorten ympäröimänä. Kyllä kelpaisi viettää kuukauden tai ehkä parinkin farmiloma Fagribaerilla. Lopuksi saatiin vielä illalliseksi perheen itse vuonosta kalastamaa kalaa. Idylliä riitti kerrakseen. Mietin illalla, että jos Islantiin muuttaisin, niin perustaisin ehdottomasti oman lammasfarmin johonkin syrjäiseen kolkkaan. Ehkä vielä joskus. 

Translation:

We visited farm called Fagribær which means Beautiful farm and it surely did earn its name. Farm was on the fjord side, surrounded by mountains. I fell in love to the place right away. 

We were able to see how a typical Icelandic sheepfarm works and also how are things going in the lambing season. We were even allowed to help Anna to deliver a lamb. One of the greatest experiences in Iceland!

Takk Fyrir Anna! Það var frábært ađ heimsækja Fagribær! (Hope I got it right. :D)




2 comments:

  1. Anonymous5/21/2015

    Heippa! Löysin blogisi, kun etsin juttua Akueyristä. Mietin, voisitko vielä tehdä postauksen meille tuleville vaihtareille, jossa kertoisit käymistäsi kursseista sekä vaihtarina olemisesta Akureyrissä? Esim. hintatasosta verrattuna Suomeen, arkirutiineista, aktiviteeteista. Blogisi on kyllä ihan tosi kiva ja vitsit, miten upealla paikalla tuo lammasfarmi on. Sulla on varmasti ollut mahtavat viisi kuukautta Islannissa! :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heippa! Kiitos. Kiva, että pidät blogista ja toivon mukaan on ollut myös hyödyllinen. Hyvä idea, tottahan toki voin tehdä tuollaisen postauksen vielä! =) Islanti on upea maa ja Akureyri on vaihtokohteeksi erittäin hyvä valinta!

      Delete